Holland Schwarzwaldtour 25 augustus 2019

Datum: 25 augustus 2019
Startplaats: Geukerdijk 107, 7481 CD, Haaksbergen
Afstanden: 65 en 110 km
Starttijd: beide afstanden: tussen 09.00 en 10.00 uur
Kosten: € 5.00, NTFU-leden € 4.00
GPX-files: routeshollandschwarzwaldtour_2019.zip

Een tweede poging

Normaal vindt onze Schwarzwaldtour altijd in maart plaats, maar door het ontstuimige weer van toen, hebben we voor de tweede keer de tocht moeten afgelasten. Samen met de NTFU hebben we gelukkig een nieuwe datum weten te vinden, nl 25 augustus.

Het Twentse Schwarzwald

Anders dan dat de naam doet vermoeden, vindt de Holland Schwarzwaldtour gewoon in Twente plaats. De omgeving van Rijssen staat nl. bekend als het "Hollands Schwarzwald". De bossen, beekjes, kastelen en de havezaten, de hele streek vertoont opvallende overeenkomsten met haar befaamde Zuid-Duitse naamgenoot, maar toch ........ het is gewoon Twente, en het heuvelt licht. Ideaal om vroeg in het voorjaar al wat te trainen voor alles wat er nog komen gaat.

Bewaakte fietsenstalling

De Holland Schwarzwaldtour van de HTFC heeft vanaf het jaar 2015 drie sterren van de NTFU, en mag daarom een "NTFU-klassieker" worden genoemd. 3 Sterren-tochten scoren op de onderdelen organisatie, routebeschrijving/bepijling, service en veiligheid een absolute 10, en daar waren we, en zijn we natuurlijk nog steeds trots op. SInds 2017 worden de voorzieningen nog eens extra aangevuld met een bewaakte fietsenstalling, zodat uw fiets voor de start en na de finish veilig geparkeerd staat.


De route

De route voert vanaf Haaksbergen via Stepelo, Holthuizen, Lochuizen, Needseberg, Noorddijk, Gelselaar, Diepenheim, Stokkum, naar onze eerste belangrijke helling van de tocht: de Markeloseberg. Als je toch nog even om je heen wil kijken, dan zie je dat deze berg voornamelijk beplant is met naald- en loofhout. Tegen de helling van de berg vinden we de bouwlanden, de Markelose Dorps-es genaamd. Vanaf enkele punten heb je een fraai uitzicht op de omgeving. In een nabij gelegen eikenbosje zijn verspreid liggend mierenbulten aanwezig, die deels nog door mieren worden bewoond.

Na Markelo gaat het pas echt beginnen. We komen in een gebied waar het flink heuvelt: deze heuvels zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Zo'n 150.000 jaar geleden drongen dikke ijsmassa's vanuit Scandinavië ons land binnen. Het ijs drukte het onderliggend materiaal, zand en grind (zoals een zware pan op een tafelkleed) in rimpels voor zich uit. Hierdoor ontstond onder andere de Veluwe, maar ook de Sallandse Heuvelrug, het Schwarzwald en het Borkeld. Het smeltende ijs veranderde in waterstromen, die diepe geulen trokken in het landschap. Stormen en aardverschuivingen kneden de dalen en heuvels in het landschap verder waardoor een fantastisch landschap is ontstaan, uitstekend geschikt om te fietsen. We fietsen over het Natuurgebied het Borkeld. Voor uw informatie: op de Borkeld bevinden zich enkele tientallen grafheuvels en enkele urnenvelden. Ook de Friezenberg wordt niet vergeten. De grafheuvel op de Friezenberg is door zijn ligging de fraaiste. De top van de Friezenberg is 40 meter boven NAP, dus zo vroeg in het seizoen best te doen.

We gaan door naar het Schwarzwald. Het parcours lijkt ietwat op de Holterberg, iets korter, maar net zo fraai. Vervolgens via Rijssen weer naar Markelo waar u bij een goed verzorgde pauzeplaats weer op krachten kunt komen. Via een mooie route fietsen we via Goor, de sluizen van Wiene, Delden, Beckum weer terug Haaksbergen. Al met al een pittige tocht, een uitstekende trainingstocht voor de komende klassiekers, en voor mensen die oog hebben voor natuur en landschap een onmisbare tocht.

M.a.w. noteer vast in uw agenda: 25 augustus 2019, de Holland Schwarzwaldtour in Haaksbergen.