HTFC – Mooi Programma 2020

Zoals afgelopen najaar reeds aangekondigd tijdens de Algemene Leden Vergadering, hebben we binnen het bestuur van de HTFC diverse signalen opgevangen die er op duiden dat er behoefte is aan specifieke trainingen en hebben we besloten dit serieus op te pakken en hier een passend programma voor op te zetten.

Ons doel is om het komende wielerseizoen een 7-tal specifieke wielertrainingen aan te bieden voor onze leden, elk voor een eigen doelgroep. Daarnaast zal er als vanouds aan het begin van het seizoen wederom een ‘normale’ training ‘Gericht Fietsen’ worden georganiseerd en volgt er ook weer een AED-training

Onderstaande trainingen zullen volgend seizoen aangeboden worden:

 • MTB Jeugdtraining
 • MTB Jeugd conditietraining
 • MTB Fun training
 • MTB Techniektraining
 • RACE conditietraining
 • HTFC Cycling Challenge
 • Cursus Wegkapitein
 • AED-training
 • Gericht Fietsen
 • GPS-workshop

MTB Jeugd-training:

Mountainbiken vraagt om een goede fietsbeheersing. Niet alleen om optimaal te kunnen genieten maar vooral voor je eigen veiligheid. Net als bij andere sporten gaat het ook bij mountainbiken om een goede basisconditie maar vooral om de juiste techniek.

Plezier en het verleggen van je eigen grenzen staat bij ons voorop. Uitgangspunt voor onze trainingen is het ontwikkelen van goede basistechniek en het aanleren van de juiste reflexen. Dat doen we op basis van een zelf ontwikkelde methodiek gebaseerd op 5 basistechnieken; Houding op de fiets, Mobiliteit, Remmen, Fietsen en Vooruitkijken. Daarbij letten we op wilskracht, vaardigheden en materiaal. Deze drie moeten in overeenstemming zijn, anders fiets je jezelf letterlijk vast. We trainen op zaterdagmiddag en de training bestaat uit een deel techniektraining en voor een deel uit het in de praktijk brengen van de techniek op de mountainbikeroute van Haaksbergen.

We trainen in 3 groepen. Deels om het voor de trainers overzichtelijk en veilig te houden en deels om de onderlinge niveauverschillen zo klein mogelijk te maken. Het enige dat we vragen van de kinderen is om hun eigen motivatie mee te brengen en een goed humeur. Wilskracht moet van het kind komen, vaardigheden brengen wij het kind bij. Naast de trainingen in Haaksbergen gaan we een aantal keren per jaar met de groepen wat verder weg. Denk aan de routes in Markelo, Rijssen, Winterswijk etc.

MTB Jeugd conditietraining:

Het doel van de conditietraining bij de jeugd is om onze jongste aanwas en toekomst, die technisch wellicht beter fietsen dan menig senioren lid, conditioneel ook op het niveau te krijgen dat zij kunnen aansluiten bij de senioren. Naast de training op zaterdag, die sterk gericht is op de 5 basistechnieken, willen we ook onze jeugd de mogelijkheid bieden een conditietraining te doen gedurende het zomerseizoen. Deze training zal plaats gaan vinden op de woensdagavond vanaf en tot het moment dat het daglicht dit toelaat en is bedoeld voor jeugdleden vanaf 12 jaar.

MTB Fun training:

Deze MTB Fun training is bedoeld voor de startende MTB‘ers die graag hun techniek en conditie wat willen verbeteren. Hier wordt in principe een rondje gefietst waarbij er tevens aandacht is voor ‘Tips & Tricks’ waar het ook hier gaat om de 5 basistechnieken in het fietsen (Houding op de fiets, Mobiliteit, Remmen, Fietsen en Vooruit kijken). De nadruk zal hierbij liggen op het gezellig fietsen van een leuk rondje waarbij alles mag, en niet moet. De trainingen zullen plaatsvinden op de woensdagavonden vanaf en tot het moment dat het daglicht dit toelaat.

MTB Techniektraining:

Voor de gevorderde MTB‘er willen we de mogelijkheid bieden om de techniek te gaan verbeteren. Hiervoor zullen op de maandagavond trainingen verzorgd gaan worden waarbij men aan de slag gaat om de technische skills te verbeteren. Deze training is in de basis niet bedoeld voor beginnende MTB‘ers.

RACE Conditietraining:

Voor de RACE afdeling zal er vanaf komend seizoen ook een conditietraining worden georganiseerd. De doelstelling van deze training zal zijn dat men zelf aan de slag gaat om de eigen conditie te verbeteren, maar daarnaast zal er ook veel aandacht zijn voor de techniek binnen het fietsen. Niet alleen houding, sturen, remmen zullen aandacht krijgen, maar ook draaien in de groep, het ‘kop-over-kop’, het ‘op de kant fietsen’, etc. zullen aandacht krijgen. Het trainingsprogramma zal zo worden opgesteld dat er voor elk niveau de mogelijkheid is om deel te nemen. De conditietrainingen zullen worden gestuurd op basis van eigen kunnen en met oefeningen waaraan een ieder kan deelnemen. Trainingsopbouw zal gebaseerd zijn op uithoudingsvermogen, techniek, snelheid, kracht en interval en voor de liefhebbers sprinttraining. De start van de trainingen zal rond 1 mei zijn en deze zullen plaatsvinden op de donderdagavond. Wil jij ook meer uit jezelf halen, schroom dan niet om je hiervoor aan te melden.

HTFC Cycling Challenge:

In eerdere aankondigingen is met betrekking tot deze trainingsmogelijkheid gesproken over ‘Gericht Fietsen Plus’, maar dat vinden we bij nader inzien geen passende naam. Er zijn veel geluiden opgevangen van mensen die hebben aangegeven graag te willen trainen voor een bijzondere rit, een mooie tocht of ander doel (Trans-Alp, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, Tour4Life, etc.). We hebben besloten hier een invulling aan te gaan geven met de hulp van een externe NTFU gecertificeerde trainer.

We proberen 6 trainingen te organiseren waarin naast conditie de volgende aspecten aandacht krijgen: remmen, sturen, balans, schakelen en rijden in een groep op een effectieve en veilige manier. De training zal georganiseerd worden door Passion4Biking, onder leiding van Paul van Dam. Het programma zal bestaan uit een 4-tal trainingen waarbij we vertrekken vanaf ons clubhuis en daarnaast een training op de baan bij de Stofwolk. Als afsluiting willen we een klimtraining houden op een externe locatie waarbij te denken valt aan de Posbank, of ergens in de buurt van Hoenderloo.

De trainingen zullen plaatsvinden op 6 opeenvolgende zaterdagen startend op 22 februari 2020. De trainingen zullen starten om 09.00 uur en duren tot 11.00 - 11.30 uur. De afsluitende tocht ‘Klimmen en Dalen’ zal duren van 09.00 - 13.30 uur.

Omdat we hier gaan samenwerken met een externe trainer zijn hier wel kosten aan verbonden (rond de 75,- euro per persoon voor 6 trainingen). Alle andere trainingen zijn gratis voor de HTFC-leden! Inschrijving hiervoor is reeds geopend en Vol = Vol! Inschrijven HTFC Cycling Challenge 2020

Cursus Wegkapitein:

Wederom wordt er ook komend seizoen weer een cursus Wegkapitein aangeboden. Met name voor de groepen Toerders 2 en 3 willen we graag de community Wegkapiteins uitbreiden. Het doel van de wegkapitein is, dat zij proberen onveilig en onwenselijk gedrag bespreekbaar te maken binnen de groepen en daarmee bij te dragen aan het imago van de wegfietsers. Het is nadrukkelijk niet zo dat de wegkapitein verantwoordelijk is voor het gedrag van de groep. Iedereen is en blijft zelf ten aller tijde geheel verantwoordelijk voor zijn/haar gedrag en veiligheid tijdens het fietsen.

AED Training/Burger Hulpverlener:

Omdat de HTFC als vereniging ook Maatschappelijk Verantwoord betrokken wil zijn zullen we in navolging van de AED training van afgelopen jaar ook nu weer een AED cursus verzorgen. We vinden het belangrijk om niet alleen tijdens het fietsen, maar ook daarnaast ons steentje bij te dragen.

Daarom willen we opnieuw een training organiseren voor mensen niet weten hoe om te gaan met een AED, maar wel hun steentje willen bijdragen in de sociale verantwoordelijkheid. Deze trainingen zullen medio maart plaatsvinden. Binnen kort zal hiervoor een inschrijflijst komen. Deze trainingen zijn ook beschikbaar voor partners en ouders van HTFC leden.

De deelnemers van vorig jaar moeten hun certificaat verlengen om deel te blijven uitmaken van het hartslagnu.nl/burgerhulpverlening systeem. Hiervoor zijn er verkorte herhalingstrainingen die ook zullen volgen medio maart 2020.

Burger Hulpverlener via HartslagNu

Wat betekent dat nu precies: Als burgerhulpverlener vergroot je de overlevingskans van mensen met een hartstilstand. Jij start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening er is. Hierdoor kun je niet alleen helpen levens te redden, maar ook om letsel te beperken in geval van hartfalen!

6 minuten… De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Voor de professionele hulpverlening is het vaak lastig om binnen deze tijd bij een slachtoffer aan te komen. Als burgerhulpverlener start jij in die kritieke minuten de eerste hulp op.
Wanneer is vastgesteld dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, automatisch gealarmeerd. Als vrijwilliger ontvang jij een bericht op je telefoon, per app of sms. Je wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare AED op te halen en dan ter plaatse te gaan. Zie voor meer informatie ook hartslagnu.nl.

ALGEMEEN

Voor alle hiervoor benoemde trainingen willen we als vereniging wel een aantal eisen stellen!

 • De trainingen zijn enkel bedoeld voor HTFC-leden (m.u.v. de AED waar ook ouders/partners welkom zijn om aan te sluiten.
 • Aanmelden voor de trainingen betekent ook deelnemen!
 • Er zal een vaste startlocatie en tijd worden afgesproken. Deze startlocatie zal ook het eindpunt zijn van de training.
 • Trainers bepalen de inhoud en voortgangswijze.

Sommige van deze punten lijken wellicht kinderachtig, maar we moeten ons allen realiseren dat trainers (op vrijwillige basis) erg veel tijd zullen steken in programma’s voor de trainingsavonden en die zijn gebaseerd op een aantal deelnemers. Dus ben je verhinderd (wat natuurlijk altijd kan voorkomen), meld je dan even netjes af.

Om een beetje zicht te krijgen in het aantal deelnemers voor de verschillende trainingen, willen we graag van jullie vernemen of je interesse hebt in bepaalde trainingen, dit om alvast te kijken of we voldoende trainersbezetting hebben voor de trainingen. Graag een berichtje naar htfc@famschreijer.nl met daarin de vermelding welke training(en) je graag zou willen gaan volgen komend seizoen.

Als aangegeven zal het normale ‘Gericht Fietsen’ ook wederom doorgang vinden komend seizoen. Deze trainingen zullen ook starten op zaterdag 22 februari 2020. Voor deze trainingen hebben we Henk Leferink bereid gevonden hier als commissiehoofd op te treden. Hij zal zelf helaas nog niet in staat zijn om mee te fietsen maar wil wel graag ondersteunen en betrokken zijn. Henk zal de programma’s voorbereiden en zorgdragen voor voldoende begeleiders op de trainingsdagen van het ‘Gericht Fietsen’. Alvast bedankt Henk!

We hopen natuurlijk op veel deelname aan de verschillende trainingen!

Maikel Bouwman en Mark Schreijer