Napraten

Naam van de tocht: Schwattet Gatt+film
Plaats: Schwattet Gatt
Datum: 2018-12-28
Schrijver: henk vogel

Schwattet Gatt+film

Vanmorgen weer een grote groep MTB'ers, dus gesplitst. Hennie gaat richting Delden en ik richting das Schwattet Gatt. We zijn met 7 man en 1 dame.

We hebben wat minder tijd door dat halve uur minder en dus gaat na warm fietsen het tempo omhoog. De eigen track loopt weer geweldig, echt geweldig onderhouden! Enfin we komen via de Fischteig bij het Schwattet Gatt.

Schwattet Gatt

Het beschermde natuurgebied (NSG - Naturschutzgebiet) "Schwattet Gatt” (61 ha) is bekend om z’n heide en veen. Het ligt tussen de plaatsen Lünten und Ottenstein in Duitsland in de nabijheid van de Twentse plaats Buurse. Het gebied bestaat niet alleen uit bossen maar heeft als bijzonderheid plassen, moerasvegetaties en uitgestrekte natte heiden met veel veenmos. Kenmerken voor natte heide is de gewone dopheide, die vanaf de vroege zomer in het Schwattet Gatt bloeit. In de grote plassen in het heide- en veenterrein zijn in de tijd de waterlelies aan het bloeien. Heikikker, levendbarende hagedis en de kleinste eendensoort van Europa de wintertaling alsmede vele libellen (waaronder de zeldzame koraaljuffer) zijn soorten die in het gebied voorkomen. Door het Schwattet Gatt loopt een vlonderpad.

Maar dat is niet alles, je kunt er prachtig MTB'en (als je niet kunt lezen). Eén deel is een lang redelijk hard pad en breed genoeg om tempo te maken en dat gebeurt dan ook, zie de film.

Op de terugweg pakken we nog het fietspad door het veen en sluiten dan aan op de track aan de Turfweg, gaan er verdraaid net 3 langzame fietsers voor ons uit, enfin nadat we weer op het fietspad zijn gekomen gaan we ze voorbij en daarna naar de koffie, waar we tegelijk met de groep Hennie aankomen.

Henk


Reacties

Wil je reageren op bovenstaand artikel, of heb je iets toe te voegen, vul onderstaand formuliertje in, en doe je verhaal. Geneer je niet.


Naam:
Datum:
Commentaar: