Napraten

Naam van de tocht: Ssssssssst! Commiezen!
Plaats: Zwillbrock
Datum: 2018-11-16
Schrijver: joop

Ssssssssst! Commiezen

Eergisteren kregen we een whatsapp-berichtje van onze voorzitter. Kijk ... Trump doet het met twitter, Niek doet het met whatsapp. Heel modern. Het verzoek was om bij het verzamelpunt 's ochtendsvroeg, vooral op de zondagochtend, rustiger aan te doen, omdat omwonenden last van ons zouden hebben. Nu is het vrijdagochtend 09.00 uur bij de start, en iedereen die eraan komt fietsen wordt met een luid "ssssst!" begroet. Maar ja, dan komt er ook een grote groep dames aan, en zijn de rapen gaar. Wat een keet! Zeker als dat "rustig aan doen" onderwerp van de discussie wordt. Gelukkig wonen volgens mij hier maar weinig mensen in de buurt die er last van zouden kunnen hebben.

Henk neemt weer het woord, en kondigt aan in twee groepen te gaan MTB'en. Groep Henk gaat naar de Needse Berg, en groep Hennie is een verrassing zoals altijd. Richting Rekken zegt Hennie, en daarna zien we wel. Rekken staat me meer aan dan de Needse Berg, dus ik sluit me aan bij Hennie. Samen zijn we met ons twaalven, waaronder de dames Irma en Eveline. Er fietst ook een voor mij onbekende man mee, een zekere Richard, en Richard krijgt wat moeite met het tempo. We volgen grotendeels het parcours van de vaste route tot aan de Panovenweg. Hennie zegt nog dat dit het gebied van de commiezen was. Smokkelaars tussen Duitsland en Nederland. Nou is daar niets meer van te merken, maar de natuur oogt hier geweldig. Waar nog schaduw is, is de bodem nog wit van de rijp, en de zon begint nu alles aardig op te warmen. Prachtig!

We rijden een poos langs de Berkel, en daarna ben ik het spoor volledig bijster. We komen bij een hek dat op slot zit. Kennelijk is dat hek precies op de grens. Tegen de commiezen wellicht? Hennie aarzelt geen moment en we kruipen er allemaal onderdoor. Daarna wordt de natuur nog mooier. We ploeteren langs een beek, waar volgens Hennie mooie vogeltjes zitten. Goudvinken. Na het geploeter even wachten op Richard, die nu begeleid wordt door Dick. Dick werpt zich in dit soort situaties maar al te graag op als begeleider van mensen die wat meer moeite hebben.

We komen bij Zwillbrock en gaan daar naar het Zwillbrocker Venn. Het wordt weer tijd voor een foto. Wat opvalt is, dat het Venn helemaal droog staat. Vorig jaar maakten we hier nog foto's van schaatsers die over het Venn scheerden, nu is er geen water te zien. Na het Venn gaat het over een verharde weg weer terug. Richard en Dick besluiten het peloton te laten gaan, dus we zijn nu nog met tienen. Weer komen we bij een gesloten hek. Verrek, het is hetzelfde hek als net. Weer kruipen we er onderdoor, en zijn we terug in NL.

De route verder is prachtig, we nemen weer een stuk vaste MTB-route mee, en na 48 km zijn we weer terug bij de Geukerdijk. De kantine zit al bomvol met de groep van Henk, en een paar racers. We nemen plaats aan de bar voor een lekker kopje koffie. Er wordt gezellig nagepraat, met stemverheffing weliswaar, anders versta je elkaar niet, en rond 12.00 uur is het weer tijd om naar huis te gaan. Een hele mooie rit vanmorgen.

Joop

Andere foto's staan hier.


Route en statistieken

Garmin connect Download GPX-file


Reacties

Wil je reageren op bovenstaand artikel, of heb je iets toe te voegen, vul onderstaand formuliertje in, en doe je verhaal. Geneer je niet.


Naam:
Datum:
Commentaar: