Napraten

Naam van de tocht: Elfstedentocht T3 van 7 t/m 9 september 2018
Plaats: Friesland
Datum: 2018-09-07
Schrijver: Joke, Benny, Paul, Greet

Elfstedentocht T3 van 7 t/m 9 september 2018

Dag 1

Zoals afgesproken is iedereen om 10.30 uur aangekomen op de Brink in Oudemirdum, waar plaats genoeg zou zijn voor onze auto's, edoch... er was een begrafenis dus stond alles vol. We konden wel gemakkelijk uitwijken naar de sportparkeerplaats. Onderweg hadden we nog last van flinke hoosbuien maar als we beginnen aan de door Paul uitgezette GPS-tocht is het weer opgeklaard. We vertrekken onder leiding van onze navigator Collin in 2 groepen om 11.00 uur, begeleid door de bagagewagen van Hein Poodt en assistente Ine. Na een klein half uur begint het toch weer te regenen en willen we schuilen bij een boer. De boer zelf geeft aan dat we gebruik kunnen maken van zijn schuur, dit heeft hij liever dan dat we onze fietsen tegen zijn gesealde hooibalen parkeren. Daarna op naar Stavoren, onze eerste elfstedenstad met het beroemde “vrouwtje van Stavoren”. Goed opletten anders fiets je eraan voorbij! In Hindeloopen, de 2de stad, nemen we koffie met appelgebak, echter de groep is kennelijk te groot voor één appeltaart, dus de rest neemt een lunch. Via het schattige stadje Workum, de 3de stad, gaan we richting Hanzestad Bolsward, de 4de stad, alwaar opnieuw koffie. We maken hier een extra rondje rond het mooie oude stadhuis. Dan is Harlingen aan de beurt, de 5de stad. Albert krijgt een hongerklop en wil nog even bij de Lidl een broodje halen. Echter de broodjes zijn op en een heel brood is ietwat overdreven. We slapen ook in Harlingen op Camping de Zeehoeve. Een mooie locatie met lekker eten. De totale afstand van de dag is 71 km.

Dag 2

Na een goed ontbijt vertrekken we via de onderkant van de dijk naar Franeker, onze 6de stad. De meesten van ons zijn nieuwsgierig wat er zich achter de dijk bevindt. Dus met z'n allen naar boven tot hilariteit van alle schapen die meteen een flinke afstand van ons nemen. In Franeker is in het kader van de open monumentendag het gemeentehuis te bezichtigen. Een snel bezoekje binnen laat schitterende ruimtes zien. We fietsen verder over een smal fietspad langs de vaart. De vaart is er bij ons echter uit want er rijdt een fietser voor ons die we niet kunnen passeren. Dit houdt een aantal kilometers aan, onthaasten noemen we dat. Op naar nummer 7, Dokkum. Er is feest in Dokkum, de Admiraalsdagen. Alles is afgezet maar wonderwel vinden we nog een plekje voor onze lunch. Heerlijk gegeten, dat was ook nodig want het echte werk komt nu, we krijgen de wind pal op kop richting Leeuwarden, onze nummer 8 op de lijst. Het lijkt erop dat we vanwege een skeelerwedstrijd Bartlehiem niet kunnen bereiken. Uiteindelijk slagen we daar via een omweggetje wel in en moet er natuurlijk even geposeerd worden op het beroemde “bruggetje van Bartlehiem”. Onze overnachting is in het mooie Leeuwarden in een low budget hotel, dat zijn naam zowel wat kosten als wat faciliteiten eer aan doet. Gelukkig eten we buiten de deur. Bij eetgelegenheid Spiezz was het prima. Tot hier toe is alles vlekkeloos verlopen. De totale afstand van de dag is 95 km.

Dag 3

Het kost ons enige moeite om Leeuwarden te verlaten, ze hebben veel nieuwe wegen aangelegd en dan is het, net als met onze N18, moeilijk de goede weg te vinden. Na 8 km zitten we weer op het juiste pad. We zijn 15 km onderweg, we fietsen net langs het water “de Zwette”, als Tonnie lelijk ten val komt. Trees komt hierdoor ook te vallen maar zij houdt er gelukkig alleen een natte broek aan over. Met Tonnie gaat het minder goed. Hij heeft last van zijn heup en kan niet verder. Uiteindelijk besluiten we 112 te bellen, volgens Tonnie is dit niet nodig, hij geeft aan dat wanneer hij alleen was geweest, hij wel weer op de fiets was gestapt...!!!??? Hier blijkt onze volgauto van onschatbare waarde. Tonnie gaat naar het ziekenhuis in Leeuwarden en Ine en Hein rijden achter de ambulance aan. Wij vervolgen onze tocht. Het duurt echter niet lang of we hebben ons volgende oponthoud. Henk Jan rijdt lek. Het kost even wat tijd en moeite maar het probleem wordt gezamenlijk opgelost. Het zit ons vandaag niet mee, tot overmaat van ramp begint het nu te regenen. De regenjasjes zijn niet voor niets meegenomen. Gelukkig kunnen ze na een minuut of tien alweer uit. Op naar de 9de stad en dat is Sneek. We snakken naar koffie, maar de klok zegt inmiddels “lunchtijd” en daar luisteren we naar. Heerlijke lunchgelegenheid met goede kaart. Hier krijgen we via Henny van Ine te horen dat Tonnie zijn heup heeft gebroken en dat hij waarschijnlijk nog in de avond geopereerd gaat worden. Arme Tonnie! Enigszins aangeslagen vervolgen we onze route naar IJlst, nummer 10 van de steden. We maken een rondje en komen weer in Sneek uit. Voor de beroemde waterpoort hebben we weer een fotomomentje. Nu op naar Sloten, nummer 11!!! in de rij. Onderweg worden we verrast door het wegvallen van de weg. We moeten met de pont over. Gelukkig komen we goed over, want Albert laat weten dat hij niet zo best kan zwemmen. Dat leverde later een nogal een benauwd moment op want hij had niet in de gaten dat een brug wel eens open zou kunnen gaan als de bel rinkelt. De slagboom sluit automatisch en Albert staat nog aan de verkeerde kant. Betsy in paniek maar gelukkig hoefde Albert niet te zwemmen, hij werd gered door Greet. Na deze consternatie rijden we dan door naar Sloten voor de laatste koffie met gebak. Hier sluiten Hein en Ine zich weer bij ons aan met het laatste nieuws over Tonnie. Vanaf hier starten we de laatste etappe, terug naar Oudemirdum waar onze auto's geparkeerd staan. We sluiten het weekend af met een borrel aangeboden door Harry als dank voor onze ondersteuning. Hoezo ondersteuning? Hij heeft volgens ons zelf de grootste prestatie geleverd door de hele route vol de wind te vangen… Deze laatste borrel smaakte heerlijk zeker mede dankzij de door Collin aangeboden bitterballen. De totale afstand van de dag is 97 km. Totaal over 3 dagen dus: 263 kilometer!

Samengevat was het een weekend in mooi Friesland, heerlijk fietsweer, veel lol, lekker gefietst maar helaas ook een flink pechgeval. Tonnie, we wensen je een snel herstel! Bedankt Collin, inmiddels door alle spontaan ontstane rondjes om de kerk een bijna volleerde GPS-expert, en Christa voor het initiatief voor dit weekend en alle anderen voor de positieve bijdragen aan dit weekend.

Joke, Benny, Paul, Greet

Klik hier voor het fotoalbum


Reacties

Wil je reageren op bovenstaand artikel, of heb je iets toe te voegen, vul onderstaand formuliertje in, en doe je verhaal. Geneer je niet.


Naam: Tonnie
Datum: 2018-09-15 19:11:09
Commentaar:

GRaag wil ik van deze gelegenheid grbruik maken om Collin en Christa en Paul te bedanken voor de organisatie en het goed verlopen van deze friesche 11-stedentocht. Uiteraard ook  Hein en Ine die onze bagage meegenomen hebben en ons steeds weer opwachten. Ik mag er niet aan denken dat wij met die rugzak hadden moeten fietsen. Hulde.Voorts bij mijn ongeval: Joke en Collin die mij naar de weg gesleept hebben en Hein en Ine, die mij met de auto gebracht en steeds ondersteund hebben in het ziekenhuis. En natuurlijk allen die mij verder ondersteund hebben met alle appjes,telefoontjes enz. Er hing een gezellige sfeer tijdens de 3-daagse. Het waren prachtige dagen met een fijne T3-groep van 18 !! personen.. Allemaal hartelijk bedankt!!!