Napraten

Naam van de tocht: MTB Jeugd - talentontwikkeling
Plaats: Haaksbergen
Datum: 2018-07-07
Schrijver: Mark Schreijer

MTB Jeugd - talentontwikkeling ……

Aangezien de stukken op napraten doorgaans altijd uit de hoek van de ‘roadies’ komen en het stukje van Alexander Fianke daar een welkome aanvulling op was, posten we nu maar eens een stukje vanuit de MTB-Jeugd …

Afgelopen zaterdag hadden we de afsluiting van het MTB-Jeugd trainingsseizoen. Hiervoor hadden we ook de ouders van onze talenten uitgenodigd. Enige tijd geleden hadden we met de trainers en begeleiders vastgesteld dat er toch wel een aantal puntjes waren die we graag eens bij de ouders onder de aandacht zouden willen brengen. Je kunt daarbij denken aan zaken als het aan-en afmelden van trainingen, kledingadvies, de trainingsprogramma’s en ook het onderhoud van de fietsen.

Voor het onderhoud heeft good old Rob ten Thije (eigenaar Roll on Bikes) een mooi en vooral helder en duidelijk verhaal afgestoken. In tegenstelling tot ‘fietsers’ (op de weg of in het bos), hebben veel ouders meer affiniteit met voetbal, tennis of paarden dan met fietsen. Laat staan dat ze gevoel hebben bij het onderhouden van mountainbikes, die door de bagger en de blubber zijn gereden. Goede tips in Jip-en-Janneketaal voor de niet-fietsende medemens over hoe je de fiets schoonmaakt, welke middelen je het beste gebruikt voor het reinigen en smeren van je fiets, etc …

Nadat de ouders zich tegoed hebben gedaan aan de nodige tips en tricks van Rob, zijn we over gegaan naar de wat plichtmatigere zaken. Er volgde een heldere uitleg van het trainingsprogramma waarin uit de doeken is gedaan dat de trainingen een cyclus kennen van 6 weken waarin op toerbeurt een aantal disciplines worden getraind, die daarna worden herhaald (want de kracht zit hem natuurlijk in de herhaling!). De oefeningen zijn opgedeeld in 3 hoofdgroepen te weten Klimmen/Dalen, Bochten en Balans, die elk week weer worden opgesplitst in Kijken, Remmen en Evenwichtsoefeningen. Het huidige schema is nu zo’n 3 jaar in gebruik en na de nodige evaluaties zal binnenkort het Schema 2.0 zijn intrede doen.

Ook werd er even aandacht besteed aan de “Team App” die binnen de jeugd wordt gebruikt om aan/afmeldingen te doen voor de trainingen en de uitstapjes (tochten op andere MTB-routes, jeugdkamp, etc.) die we organiseren. Dit is een handige app waarmee je eenvoudig op je smartphone (of via de PC) kunt zien wat er op het programma staat, of er een route wordt gefietst of dat er een normale training is gepland. Je ziet wie er aanwezig zijn en in geval van nood kunnen de trainers zelfs direct vanuit de app contact opnemen met de ouders.

Als afsluiting is er even gekeken naar de activiteiten die door de Jeugd Activiteitencommissie worden georganiseerd. Dit zijn de jaarlijkse Soeptocht, de Zomerafsluiting op de baan van DVO, een kleine Sinterklaasattentie en natuurlijk het jaarlijkse Jeugdkamp. Deze staat dit jaar gepland voor 29-30 september in de omgeving van Holten. Met de geboekte locatie hebben we een uitvalsbasis in ‘het mekka’ van de MTB-routes in Oost=Nederland. Dit jaar zullen de kids verblijven in de St Jorisburcht in Holten en zullen de oudste jeugdleden de middag- en avondprogramma’s gaan invullen. Alle voorbereidingen zijn in volle gang en met een groep van zo’n 25 jeugdleden lijkt het ook dit jaar weer een groot succes te gaan worden.

Terwijl wij binnen de ouders hebben voorgelicht en zijde adviezen van Rol on Bikes te harte hebben genomen, werd er buiten natuurlijk vreselijk hard getraind en geoefend op de techniek. Onder de bezielende leiding van ‘Bike Goeroe’ Mike Lammers (samen met broer Ted en Peter Kuipers) werden tijdens de vrije training natuurlijk rondjes gecrossed op de BMX-baan van DVO, maar ook verscheidene Bunny Hops, Wheelie’s en Manuals uitgevoerd voor de ogen van de aanwezige ouders. (Voor de leken onder de lezers, het grootste verschil tussen een Wheelie en een Manual is dat er bij de Wheelie getrapt wordt, terwijl je bij de Manual je benen stil houdt….. )

Eerder hebben we al eens vastgesteld dat de techniek van de oudere jeugdleden (13-17 jaar) ver boven die van de gemiddelde HTFC senior uitsteekt. Wat nu mooi is om te zien, is dat deze jongeren inmiddels ook de snelheid dusdanig hebben opgekrikt dat zij moeiteloos met de zowel de FUN- als ook de FAST-groep van de senioren meekomen. Vorige week is groep 1, die op de woensdagavond onder leiding van Michel Horck ook aan de snelheid werkt, samen met ondergetekende naar Rijssen geweest voor een rondje MTB-route aldaar (met onze vernieuwde aanhanger is dit nu eenvoudig te realiseren ). Mooi om vast te stellen dat deze jongelui deze mooie technische route binnen het uur fietsen (de snelsten hebben minder dan 50 minuten nodig!!) Dit even als ijkpunt voor onze senioren die zich de FAST-groep noemen en denken snel door het bos te fietsen, of de FUN-bikers die preken de Masters van de beheersing te zijn, of voor de Roadies die in de winterperiode ook eens de MTB uit de stal halen en denken geen techniektrainingen nodig te hebben….

Al met al kijken we terug op een mooie eerste seizoenshelft. We gaan eerst even lekker vakantie vieren en pakken eind augustus de draad weer op en maken dan een start met het vernieuwde trainingsschema 2.0.

Er wordt al eeuwen lang geroepen dat ‘de jeugd de toekomst heeft’, dat is ook in ons geval zeker aan de orde… Mooi om te zien dat er zich diverse talenten bewegen binnen de HTFC, die een grote toekomst voor de boeg hebben op dit sportieve vlak. Een mooie basis voor een gezonde fietsvereniging!!

Met sportieve groet,

Mark Schreijer


Reacties

Wil je reageren op bovenstaand artikel, of heb je iets toe te voegen, vul onderstaand formuliertje in, en doe je verhaal. Geneer je niet.


Naam: Alexander
Datum: 2018-07-09 10:39:07
Commentaar:

Mooi verhaal Mark, dat wordt (is) een mooie groep allround fietsers binnen de HTFC.