Napraten

Naam van de tocht: Harde baan en malheur onder een mooie winterzon
Plaats: Lonnekermeer
Datum: 2018-02-09
Schrijver: Olaf

Harde baan en malleur onder een prachtige winterzon

Vandaag weer mijn twee-wekelijkse vrije vrijdag, ik kijk er al de hele week naar uit. Lekker fietsen op de vrijdagmorgen met het nodige geouwehoer op zijn HTFC’s. Gerdy is er ook sinds lange tijd weer bij op haar nieuwe Canyon 29-er, tis fris met een paar graden onder nul en een stevige oosten wind.

Henk is aan de late kant en stipt om 9 uur vertrekken we richting Lonnekermeer met de “snelle” groep. We fietsen langs het huis van Jan Meijer en zijn al snel in het Boekelo’se gebied en door het Tesinkbos. Her en der zijn de waterplassen tot ijsbanen getransformeerd, Henk gaat met zijn brede banden en minimale bandenspanning als een speer over het ijs, in zijn kielzog zet ik toch regelmatig een voetje aan de grond, ik heb ruim 2 bar in de banden, heerlijk op de weg en paden, in de bevroren sporen en op het ijs levensgevaarlijk…Henk gaat als een speer en plots is ie uit beeld verdwenen, wij dwalen en roepen als een stel jonge honden, aah.. daar is ie weer.

Peter Lohuis vond het nodig zijn jaarlijks kettingonderhoud juist vandaag aan de Weleweg te moeten uitvoeren, met 4 man sleutelen aan de kooi van de derailleur was voldoende om het eerste malleur van vandaag op te lossen. Boekelo voorbij over de Twekkelerweg richting het kanaal, Henk waarschuwt voor een gladde vlonder met een steil talud, hij weet als enige met motorpower boven te komen, ik stap weer even af om de gladde vlonder te mijden. De rest volgt getrouw. Vervolgens langs het kanaal richting het Twente stadion, dat na het 0-4 verlies van vandeweek er troosteloos bij ligt, eerst nog een sprintje tegen het talud van de houten fietsbrug over het TK.

Langs het UT terrein ligt een singeltrack, was er al eens eerder met T2 geweest, altijd oppassen dat je niet de vijver in fietst. Met wat geslinger over de vaste route van Enschede Noord doemt dan als snel het Lonnekermeer op. Er wordt volop geschaatst, het ijs maakt een piepend geluid, redelijk gewaagd maar het ziet er prachtig uit in de zon. We fietsen door richting de kwekerij van Boomkamp en ik hoor plots een kabaal achter mij en kijk om, wat blijkt, Hennie Hofmeijer is gek op oud ijzer en neemt een stuk betonstaal van 25 cm mee in zijn achterwiel, dwars door de band. Tweede malleur van de dag dus, hij was de enige met nog een 26” fiets en had nog 1 bandje bij zich. Deze was gezien het aantal ‘plakkers’ op de band volgens mij afkomstig van Johan Weegerink..:-). De oude binnenband zat vastgevroren aan de buitenband en reparatie met 6 man gaat altijd vlot.

De tijd was inmiddels verstreken en we besluiten rechtstreeks naar huis te fietsen, over de Bosweg weer langs de UT, FC Twente en brug over het kanaal. De wind is inmiddels lekker aangewakkerd en Henk, Mark, Jan en ikzelf doen het kopwerk terug naar Haaksbergen. Het zweet alsnog goed los komen we aan bij de tennis, de “minder snelle groep” is er nog niet, de klokkenmaker Aard Muller wel, op zijn racefiets…en ik zie ook Harry Hoitink, Frans Bouwman en Paul Roelofs aankomen, goed dat jullie er zijn! Paul Lieven heeft in zijn eentje geschaatst ergens op een plas tussen NL en Dld en is ook toe aan koffie. Ondanks de mindere afstand weer genoten van mijn vrije dag, begreep dat Gerdy in de andere groep ook weer de klinkers uit de straat heeft gefietst, een goed begin van het weekend!

Olaf E

Meer foto'sReacties

Wil je reageren op bovenstaand artikel, of heb je iets toe te voegen, vul onderstaand formuliertje in, en doe je verhaal. Geneer je niet.


Naam: Henk Vogel
Datum: 2018-02-11 15:38:02
Commentaar:

Mooi stukje Olaf, mag je vaker doen!!!!

Filmpje komt er nog bij, denk ik.

Henk