Napraten

Naam van de tocht: De proeve doorstaan
Plaats: Haaksbergen
Datum: 2020-02-08
Schrijver: Karel Masselink


De proeve doorstaan

Een nieuwe lichting aankomend wegkapiteins vertrok zaterdagmiddag 8 februari vanaf het DVO-gebouw voor een demonstratieritje. Dit onder het scherp toeziende oog van instructeur Paul van Dam. Nog geen minuut later werd er luidkeels 'LEK!!' geroepen achter uit de groep. Iemand dacht dat zijn achterband niet meer lekker liep. Allemaal gestopt. Bleek niets aan de hand te zijn. Hup, weer in de pedalen. Dertig tellen later: 'LEK!!'. Nu wel iets: ketting van het voorblad gelopen. Weer iedereen van de fiets. Het probleem werd snel verholpen. Nog maar amper op het zadel of daar ging het alweer: 'LEK!!' Ditmaal was het de instructeur zelf. Iedereen nogmaals afgestapt. Eerste bijpraatsessie: 'Goed mensen, wat valt ons op?' Er zouden nog vele sessies volgen.

Het kan nog gekker: denk je dat je tijdens een oefenrit met elkaar een redelijke fietsroutine kunt handhaven; nou, vergeet het maar. Ten eerste werd het plan om even lekker op tempo een stukje richting Boekelo te rijden al snel gedwarsboomd. Het was toch echt de bedoeling dat er in het dorp gereden zou worden. Ten tweede: een lesje voorbeeldig fietsgedrag binnen de bebouwde kom is iets heel nieuws voor de meeste HTFC-toerders, want zij komen pas in hun element als de rijwind lekker in het gezicht blaast. En dan fietst er ook nog iemand mee die op alle slakken zout legt. Pfff.

Voordat u denkt, waar gaat dit eigenlijk over; de wegkapiteins in spe namen deel aan een goed gevulde fietsinstructiedag, waarin zij werden volgestopt met een enorme hoeveelheid nuttige informatie. Over helmleeftijd, kinbandjes en oorafstand bijvoorbeeld. En voorstelrondjes, balhoofdspeling en foute snelspannerstanden. Dit alles voor een hoger doel: de club dienen. Om goede begeleiders te worden van de vele fietsgroepen die komend seizoen weer in het rood-zwart van de HTFC het buitengebied van Haaksbergen en omstreken doorkruisen en door de bossen zullen razen.

De praktische toepassing van het geheel wordt binnenkort helemaal uitgekristalliseerd en dan zullen de toerdersgroepen worden bijgepraat. Wat nog rest: niets dan lof voor het organiserend comité. Alles prima verzorgd en de broodjes tussen de middag smaakten geweldig. Geen wanklank gehoord. Een tevreden Paul van Dam nam 's middags afscheid. Het werd niet expliciet zo genoemd, maar vermoedelijk hebben alle aankomend wegkapiteins hun proeve goed doorstaan. Gelukkig maar. Zij mogen straks de ereversierselen in ontvangst nemen. Voor zover die bestaan dan.

De nieuwe wegkapiteins, in willekeurige volgorde, laten u groeten: Arjan Geltink, Gertin Leppink, Niek Engelbarts, Paul ten Broeke, Paul Witbreuk, Rutger Zurhorst, Sander Weijers, Wijnand Masselink, Sander van Rijn, Frank Winters, Melanie Borghuis, Andre Witbreuk en Hennie Hofmeijer.

Namens allen,
Karel Masselink


Reacties

Wil je reageren op bovenstaand artikel, of heb je iets toe te voegen, vul onderstaand formuliertje in, en doe je verhaal. Geneer je niet.


Naam: Arjan Geltink
Datum: 2020-02-12 13:59:02
Commentaar:

Mooi geschreven Paul, je hebt er werk van gemaakt.


Naam: Arjan Geltink
Datum: 2020-02-12 14:01:02
Commentaar:

Het moet Karel zijn :-)


Naam: Hans
Datum: 2020-02-12 22:40:02
Commentaar:

Ik ging waarschijnlijk te snel om opgemerkt te worden.