Reanimatie- en AED-trainingen

Inleiding

Zoals aangekondigd tijdens de extra ALV op 17 april 2018 hebben we als verenging besloten een Reanimatie- en AED-training op te zetten (AED = Automatische Externe Defibrillator). De komende periode is het ’s avonds fietsen steeds lastiger ivm de vroeg invallende duisternis. Een mooi moment dus om op de langere avonden wat tijd te besteden aan een goed initiatief.

De training is bedoeld voor iedereen binnen de vereniging en kost je slechts 1 avond van je vrije tijd. Met het volgen van deze training ben je in staat, om wanneer nodig, te reanimeren, maar ook om een AED te gebruiken. Met het toepassen van reanimatie kan ernstig hersenletsel of sterven worden voorkomen in het geval van een circulatie stilstand bij hartfalen. Elke minuut circulatie stilstand verlaagd de kans op overleven met 5 tot 10%, waarbij dus gelijk duidelijk wordt hoe belangrijk het is om gelijk te reanimeren. Bij het reanimeren wordt er op kunstmatige wijze voor gezorgd dat er bloed stroomt door je lichaam en dat de organen (m.n. de hersenen) worden voorzien van zuurstof. Dit zorgt ervoor dat de schade beperkt blijft en kan zelfs je leven redden. Zie artikel RTV Oost over Kees Tetteroo uit Deurningen die zijn hartfalen vorig jaar overleefde omdat zijn fietsmaten adequaat hebben gehandeld!!

Middels registratie op de site van HartslagNu.nl neem je deel in een systeem waarbij er, nadat er een melding is binnengekomen bij 112, een oproep wordt uitgedaan naar 2 groepen personen:

  • De 30 personen, die vlgs. GPS het dichtst bij het slachtoffer in de buurt zijn, ontvangen via SMS een oproep met het verzoek zsm naar het slachtoffer te gaan om daar de reanimatie te starten.
  • De andere groep van 30 personen krijgt een oproep om de dichtstbijzijnde AED’s op te halen en hiermee naar het betreffende adres te gaan waar iemand anders reeds is begonnen met de reanimatie om daar te assisteren en de AED te gebruiken.
  • Zie ook https://www.reanimatieopleidingen-twente.nl

De training

Ons doel is om in de maanden februari/maart een aantal avonden te plannen waarop de cursusavonden worden gegeven. We willen jullie vragen aan te geven welke avonden je beschikbaar bent, opdat wij een schema kunnen maken waarbij alle groepen optimaal gevuld zijn. De kosten voor een basiscursus bedragen normaliter EUR 37,50 en nemen 3,5 uur in beslag. Omdat wij dit initiatief starten vanuit de HTFC heeft echter de stichting Hart Safe Twente ons toegezegd een korting te willen geven, als wij hier aan mee willen werken, middels publicaties in de media rondom dit initiatief, waarin wij hebben toegezegd. Hiermee kunnen we ook de HTFC en DVO in een positief daglicht plaatsen waar het gaat om het nemen van sociale verantwoordelijkheid in de maatschappij. Deze kosten zijn in veel gevallen weer te verhalen op je ziektekostenverzekering. Via deze link kun je precies zien wat jouw verzekering wel/niet dekt aan onkosten (let op dat er wel vaak wordt gelinkt aan een aanvullende verzekering!).

De trainingssessies willen we organiseren in februari/maart 2019 en deze zullen duren van 18.30 tot 22.00 uur in ons clubgebouw aan de Geukerdijk. Afhankelijk van animo en beschikbaarheid van de trainers zullen we de avonden vullen.

Wij waarderen jullie inzet en hopen dat we binnenkort velen van jullie mogen indelen over de beschikbare avonden.

Jurjen Antink
Mark Schrijer

Inschrijfformulier

Via onderstaand formulier kun je aangeven dat je geïnteresseerd bent in de training "Reanimatie en AED". LET OP : Vink svp de avonden UIT, waarop je normaal gesproken NIET beschikbaar bent (ivm sportschool bezoek, oppasavond, etc. om de indelingen wat soepeler te laten verlopen)!Alles ingevuld? Vul dan hieronder het "anti-spam" veld in, en druk op de knop "Verzenden".